Tűzoltó készülékek felülvizsgálata

Tűzoltó készülékek felülvizsgálata Miskolc

Jogszabályok

A tűzoltó készülékek karbantartásának kötelezettségét és részletes előírásait is a 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet határozza meg. „Az üzemeltető köteles az érintett műszaki megoldás üzemeltetői ellenőrzéséről, időszakos felülvizsgálatáról, karbantartásáról a 18. mellékletben foglalt táblázatban meghatározott módon és gyakorisággal, valamint a javításáról szükség szerint gondoskodni.”A tűzoltó készülék ellenőrzését és karbantartását kizárólag tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezheti. A tűzoltó készülékeknek típustól függően  félévente, illetve évente alapkarbantartásokon kell átesniük. A tűzoltó készülékeknek típustól függően  félévente, illetve évente alapkarbantartásokon kell átesniük. Az 5 éves középkarbantartás egyes típusoknál eltérő lehet.

Az üzemeltetői ellenőrzés előzőekben meghatározott időszakát a tűzvédelmi hatóság döntése esetén 1 hónapra kell lerövidíteni, ha azt környezeti körülmény vagy egyéb veszély indokolja. A készenlétben tartó gondoskodik a készenlétben tartott tűzoltó készülékek az OTSZ 18. mellékletében foglalt táblázatban meghatározott időközönkénti karbantartásáról, a részben vagy teljesen kiürült, kiürített tűzoltó készülékek újratöltéséről.

A karbantartás elmaradásának hiányát a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet szerint a Katasztrófavédelem 10.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig bünteti, készülékenként!

Ki végezheti a karbantartást?

A tűzoltó készülék karbantartását kizárólag karbantartó szervezet vagy felülvizsgáló végezheti el. Az alapkarbantartást a helyszínen is el lehet végezni, azonban a közép és teljes kőrű karbantartáshoz mindenképpen műhelybe kell szállítani a készüléket. A karbantartás idejére a készenlétben tartónak gondoskodnia kell arról, hogy addig is legyen megfelelő darabszámú készülék a létesítményben.

Szeretné profi csapatra bízni a tűzoltó készülékek felülvizsgálatát?

Töltse ki egyszerű ajánlatkérő űrlapunkat és kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.