Tűzgátló és füstgátló nyílászárók felülvizsgálata

Tűzgátló nyilászárók felülvizsgálata MIskolc

Jogszabályok

A tűzgátló és füstgátló nyílászárok  ellenőrzésének, karbantartásának és felülvizsgálatának kötelezettségét és részletes előírásait a 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet határozza meg. „Az üzemeltető köteles az érintett műszaki megoldás üzemeltetői ellenőrzéséről, időszakos felülvizsgálatáról, karbantartásáról a 18. mellékletben foglalt táblázatban meghatározott módon és gyakorisággal, valamint a javításáról szükség szerint gondoskodni.” A tűz- és füstgátló nyílászárók ellenőrzését havonta kell elvégezni, amely az üzemeltető feladata. Az ellenőrzés elvégzését és az esetlegesen tapasztalt hiányosságok javítását pedig írásban kell rögzíteni.
A  rendszeres karbantartást és felülvizsgálatot kizárólag tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezheti, amely fél évente kötelező. 

A tűz- és füstgátló nyílászárók karbantartásának  és felülvizsgálatának elmulasztását és az ebből származó hiányosságokat  a Katasztrófavédelem 30.000 Ft-tól 1. 000.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntetheti.

Ki végezheti a felülvizsgálatot?

A tűzgátló és füstgátló nyílászárók felülvizsgálatát és karbantartását kizárólag karbantartó szervezet vagy felülvizsgáló végezheti el. A működőképes rendszerről kiállított felülvizsgálati naplót, jegyzőkönyvet a tulajdonosnak, üzemeltetőnek hatósági ellenőrzéskor kötelessége bemutatni. 

Szeretné profi csapatra bízni a tűzgátló nyílászárók felülvizsgálatát?

Töltse ki egyszerű ajánlatkérő űrlapunkat és kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.